- Başarıya Götüren Aile - 4 October 2022
- Yaygın Psikolojik Rahatsızlıklar - 6 June 2022
- Tanışırken Sorulan Hatalı Sorular - 6 June 2022
Yaygın Psikolojik Rahatsızlıklar
Toplumda yaygın olan veya olmayan birçok psikolojik rahatsızlık mevcut. İnsanların çoğu bunları bilmiyor; dolayısıyla da bu rahatsızlıklara sahip insanlara büyük bir önyargı ile bakabiliyor. Ben de sizlere elimden geldiğince bu konuda bilgi vermek istedim. Şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Yaygın olan rahatsızlıkları ele alırsak eğer şöyle başlayabiliriz.
Depresyon: Depresyon oldukça sık görülen hastalıklardan biri. Peki nedir bu depresyon? Depresyon rahatsızlığına sahip kişiler, hayatta zevk aldıkları, üzüntü duydukları olaylara karşı eskisi kadar duyarlı değillerdir. Yaygın olarak; depresif ve üzgün hissetmek, iş veya okul hayatındaki başarının düşmesi, isteksizliğin artması gibi belirtileri sıralayabiliriz. Güzel bir dipnot vermek gerekirse eğer, tedavi edilme ihtimali yüksek olan bir hastalıktır. Psikoterapi ve ilaç tedavileriyle bu mümkündür.
Anksiyete: Anksiyete, stres-kaygı bozukluğu olarak tercüme edilebilir. Bu rahatsızlığa sahip kişiler, sıklıkla kötü bir şey olacağını düşünür ve normal bir insandan daha fazla stres altında kalırlar. Bu fiziksel olarak da dışa yansıyabilir. Örneğin; tırnaklarını yemek, saç derisini yolmak, bacak sallamak vs. gibi. Bu kişiler olmamış kötü şeyleri olacak gibi düşünmenin yanı sıra gerçekleşmiş olan kötü bir şey veya yakınlaşan stresli bir şey için (sınava girmek gibi) çok fazla stres hissederler ve gösterdikleri fiziksel semptomlar artabilir. Bu da ilaçla tedavi edilebilen hastalıklardan biridir ve oldukça yaygındır.
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB): OKB, istenmeyen düşünceler, yapılan işten hiçbir zaman emin olamayıp tekrar tekrar kontrol etmek gibi belirtileri vardır. Kısacası bir takıntı hastalığıdır. Günlük hayat için çok krtitik olduğunu düşündüğüm bu rahatsızlık; günlük hayatta bir şeyleri sürekli kontrol etmekten sizin teslim etmeniz gereken bir projeyi yetiştirememeniz veya vaktinde olmanız gereken bir yere yetişememeniz şeklinde olabilir. Aynı şekilde en ufak yere dokunduğunuzda elinizi yıkamak istemek gibi örnekleri çoğaltabilirim. Bu rahatsızlığa sahip iseniz; bu yaptıklarınızın, hissettikleriniz veya düşündüklerinizin yanlış olduğunu bilir fakat engel olamayabilirsiniz. Bu hastalıkta da tedavi görmek mümkündür.
Sosyal Fobi: Sosyal fobi, insan gibi sosyal varlıklar için oldukça zor bir hastalıktır. Çünkü bu rahatsızlığa sahip olduğunuzda insanların sizi görmesini, sizinle konuşmasını istemezsiniz. Bu da bir insan hayatı için oldukça zor bir durumdur. Dışarı daha az çıkmaya veya çıkmamaya başlarsınız; görmekten ve konuşmaktan keyif aldığınız insanlara artık bu düşüncelerle bakamazsınız. Dışarıya çıkmak veya insanlarla görüşmek zorunda kaldığınızda oldukça büyük bir gerginlik hisseder, ortamı bir an önce terk etmek isteyebilirsiniz. Benim kendi fikrime göre (hiçbir bilimsel dayanağı yok) sosyal fobi rahatsızlığını depresyon ile bir benzerliği olduğunu düşünüyorum. Konuya dönecek olursam, bu rahatsızlık da psikoterapi vb. yöntemlerle tedavi edilebilir.
Panik Atak: Panik atak, Dünya’da ve ülkemizde oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı tanımlayacak olursak: Aniden yüksek seviyede dehşet, korku vb. duygular yaşamak diyebiliriz. Bu duyguları yaşarken göğüs ağrısı, hızlı kalp atışları, terleme gibi fiziksel etkiler de görülür. Bu fiziksel etkiler tıpkı bir nöbet gibi nükseder ve 1 saat kadar sürebilir. Tedavi edilmesi ilaç ve psikopterapi ile mümkündür.
Bipolar Bozukluk: Bipolar bozukluk, iki farklı ruh haline sahip olma olarak tanımlanabilir. Bu rahatsızlığa sahip kişiler, çok mutlu hissettikleri bir andan hızlı bir şekilde tam zıttı bir ruh haline bürünebilir. Mutlu hissettiklerinde, enerjik, neşeli, hiperaktif olurken; tam tersi ruh hali durumunda ise, üzgün, düşük enerjili, içine kapanık olabilirler. İki farklı uçta yaşamak diyebiliriz kısaca. Bu rahatsızlığın da tedavisi mümkündür.
Bu rahatsızlıklara sahip insanlar toplumumuzda yer alıyor ve düşündüğümüzden çok da yaygın. Bu yazıyı okuyan herkesin önyargılarını kırıp kendisine de bakmasını öneriyorum. Belki siz de bu hastalıklardan birine sahip olabilirsiniz. Yardım almaktan ve yardım etmekten çekinmeyin. Bir kalp rahatsızlığı yaşamak gibi zihinsel rahatsızlıklar yaşamak da mümkündür.
Yazan: Ebru Güçlü